-->

Autocad Sheet Set

image

Εισαγωγή.

Πριν από λίγους μήνες, ανακάλυψα τη χρησιμότητα των Sheet Set στο Autocad.

Η αλήθεια είναι ότι από τότε που πρωτοείδα τη δυνατότητα αυτή στο πρόγραμμα (πρίν από πολλά-πολλά χρόνια-δε θυμάμαι καν σε ποια έκδοση πρωτοεμφανίστηκε), δεν έδωσα και πολύ σημασία, γιατί την θεώρησα περιττή. Κι, όμως! Σε ένα project το οποίο αποτελείται από πολλά σχέδια, τα οποία είναι  ανακατεμένα μεταξύ τους αυτή η δυνατότητα του προγράμματος είναι η πιο σωστή (και ίσως η μοναδική) λύση για τη σωστή αρίθμησή και την ταξινόμησή τους.

Ένα μεγάλο πρόβλημα στα σχέδια, είναι ότι εκ των υστέρων σε μία μελέτη, πρέπει να τους αλλάξεις τη  σειρά τους. Για παράδειγμα, ένα πατάρι που προέκυψε στην πορεία μιας μελέτης, πρέπει να βρίσκεται πριν από τις όψεις και τις τομές. Αυτό σημαίνει, ότι άν έχω ήδη κάνει κάποιες τομές, θα πρέπει ο αριθμός τους να αλλάξει (πχ από Α4 σε Α5 κοκ).

Νομίζω ότι χρησιμοποιώντας αυτή τη δυνατότητα του Autocad, λύνονται αυτά τα προβλήματα και μάλιστα με τον πιο εύκολο και αξιόπιστο τρόπο! Ας δούμε πως γίνεται.

Βήμα 1. PAPERSPACE (layout) vs MODELSPACE

Κατ’ αρχήν, πρέπει όλα μας τα σχέδια να είναι σε paperspace για την εκτύπωσή τους. imageΣε έπόμενο άρθρο θα γράψω αναλυτικά για την ανάγκη χρήσης των layout. Εδώ, απλά θα αναφέρω ότι, κάθε φορά που θες να τυπώσεις, θα πρέπει να επιλέξεις το window της εκτυπώσιμης περιοχής. Αν έχεις 10 σχέδια στο ίδιο file, πρέπει να την κάνεις αυτή τη δουλειά 10φορές, αλλάζοντας κάθε φορά την κλίμακα, επιλέγοντας το μέγεθος του χαρτιού κλπ. 

imageΧρησιμοποιόντας το paperspace, δηλ. τα layouts, δίνουμε από πρίν διαστάσεις χαρτιού, εκτυπωτή, κλίμακα εκτύπωσης, plot style κλπ και μ’ αυτόν τον τρόπο, βλέπουμε απ’ ευθείας τα σχέδια όπως θα παραδοθούν στον παραλήπτη. Σας συστήνω ανεπιφύλακτα να τα  χρησιμοποιείτε. Θα σας βοηθήσουν πολύ.

 

Βήμα 2. Από τα Layouts στο Sheet Set

2.1 New sheet set.

imageΕικόνα 01Ας υποθέσουμε ότι έχουμε ένα αρχείο .dwg με τρία σχέδια – δηλ τρία layouts- στο paperspace, τα οποία είναι αυτά που θα εκτυπωθούν και θα παραδοθούν. Δημιουργούμε ένα νέο sheet set . Πατάμε “Seet Set”. Επιλέγουμε “existing drawing” και στη συνέχεια, δίνουμε το όνομα του project  (προσοχή, όχι “Αρχιτεκτονική μελέτη”, γιατί αυτά θα τα κάνουμε αργότερα). Πατάμε “Next”

 imageimageΕδώ γράφουμε “Ιερός Ναός Μεταμόρφωσης Σωτήρος”, για το συγκεκριμένο έργο. Αν θέλετε, μπορείτε να αλλάξετε το path πατώντας στις τρεις τελείες.

Πατάμε “Next”. Στη συνέχεια κάνουμε click στο browse και επιλέγουμε το path στο οποίο περιέχεται το .dwg αρχείο μας.

2.2 Import Layouts. 

Το path εδώ είναι το “../../../Εκδ02”, όπως φαίνεται στην εικόνα (εσείς θα δώσετε το αντίστοιχο path στον υπολογιστή σας). imageΠατάμε “ΟΚ” και το autocad, imageβρίσκει μόνο του τα layouts που έχουμε δημιουργήσει, τα επιλέγει και είναι έτοιμο να τα εισάγει στο Sheet Set.

Πατάμε “next”, et voila!

Είμαστε έτοιμοι. Σας εμφανίζει μία όθόνη πληροφοριών την οποία μπορείτε να αγνοήσετε, και κάνετε κλικ στο “finish”.

image

Βήμα 3. Οργάνωση στο “Sheet Set”.

image

imageΜπορεί να μή σας φαίνεται και πολύ τρομερό αυτό που κάνατε μέχρι στιγμής, αλλά η γνώμη μου είναι πολύ διαφορετική. Ας πάμε λοιπόν παρακάτω. Ενα έργο αποτελείται από πολλές μελέτες: Αρχιτεκτονικά, Στατικά, Η/Μ, κλπ. Ας ανοίξουμε λοιπόν αυτούς τους τρεις υποφακέλους στο συγκεκριμένο έργο και ας “ρίξουμε” μέσα τα αντίστοιχα σχέδια μας.Δεξί κλίκ στο όνομα του έργου (πρώτη σειρά επάνω) και επιλέγουμε “New subset”.

 

imageimageΑλλάζουμε το “SubSet Name” σε “Αρχιτεκτονική Μελέτη”  και πατάμε “ΟΚ”, αφήνοντας τα υπόλοιπα ώς έχουν. Στη συνέχεια, ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για “Στατική μελέτη” και “Μηχανολογική Μελέτη”. Επιλέξτε τώρα τα τρία σχέδια σας ώς εξής: Αριστερό κλικ στο πρώτο και με πατημένο το shift, επιλέξτε το τρίτο και τελευταίο, όπως στην εικόνα στο πλάι και με τη μέθοδο του “drag ‘n drop”, ρίχνουμε τα σχέδια στο φάκελο “Στατική Μελέτη”.

imageimage  Το αποτέλεσμα είναι αυτό που φαίνεται στην εικόνα δεξιά.

Τώρα, επιλέξτε το πρώτο σχέδιο, δεξί κλικ και  κλικ στο  “rename & renumber”. Εδώ είμαστε στο “ζουμί” της υπόθεσης. 

  

 

 

 

Βήμα 3. “Rename & Renumber”

image

imageΗ πιο εξελιγμένη δυνατότητα όλου αυτού του πράγματος, είναι ακριβώς αυτή. Δηλαδή, η δυνατότητα να αριθμίζει και να μετονομάζει εκ νέου τα υφιστάμενα σχέδια (δηλ τα layouts που έχουμε ήδη φτιάξει). Αλλάξτε τους τίτλους (“sheet title”) και την αρίθμηση των σχεδίων (“number”), πηγαίνοντας στο επόμενο σχέδιο πατώντας το “next”.  Παρατηρείστε ότι ενημερώνονται αυτόματα οι τίτλοι (απο κάτω) στα layouts. image

   

 

 

 

Βήμα 4. Προσθήκη των υπολοίπων μελετών.

imageimage Κάνοντας δεξί κλικ στο φάκελο “Αρχιτεκτονική μελέτη”, επιλέγοντας “import layout as sheet”, ακολουθούμε την ίδια διαδικασία που περιέγραψα παραπάνω από το βήμα 1.2 και μετά. Μ’ αυτόν τον τρόπο, προσθέτουμε και τα υπόλοιπα χαρτιά εκτύπωσης.

Στο δικό μου project, έχω προσθέσει όλα τα σχέδια του εξαιρετικού συναδέλφου αρχιτέκτονα +Vasileios Ntovros  (που έχει σχεδιάσει και την εκκλησία) και το αποτέλεσμα φαίνεται στην  εικόνα δεξιά.

Να μην ξεχάσω να σημειώσω, ότι επιλέγοντας ένα σχέδιο, και με πατημένο το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού, μπορούμε να του αλλάξουμε θέση. Εγώ εδώ, χρειάστηκε να επανατοποθετήσω όλα τα σχέδια για να είναι στη σωστή σειρά.

Βήμα 5. Χρήση

imageΑπό εδώ και στο εξής, κάθε φορά που θέλουμε να αλλάξουμε κάτι στο project αυτό, δεν θα ανοίγουμε το .dwg αρχείο, αλλά το .dst . Μ’ αυτόν τον τρόπο, θα ξέρουμε ανα πάσα στιγμή σε ποιο σχέδιο έχουμε κάνει αλλαγές, δε θα χρειάζεται να ψάχνουμε τα path των .dwg αρχείων κλπ. Το autocad θα βρίσκει μόνο του για λογαριασμό μας το αντίστοιχο .dwg αρχείο.

Κάνοντας διπλό κλικ σε κάθε σχέδιο, ανοίγει το layout του σχεδίου.

Επίλογος.

Χρησιμοποιώ το autocad πάνω από 20χρονια. Εχω ασχοληθεί με τον προγραμματισμό του σε Visual Basic for Applications (VBA), εχω ασχοληθεί με ObjectArx (κώδικας επέκτασης σε C++), έχω γράψει ρουτίνες σε C# για την ευκολία μου, έχω διδάξει το autocad πάνω από 5χρόνια. Το γεγονός ότι δε χρησιμοποιούσα στα σχέδια μου την ευκολία των Sheet Sets με έκανε να γράψω το άρθρο αυτό, για να σας παροτρύνω να το κάνετε και εσείς. Να είστε σίγουροι, ότι θα σας βοηθήσει πολύ.

Μέσα στις επόμενες ημέρες, θα γράψω ένα άρθρο για τη χρήση των fields στα πινακάκια, τα οποία μαζί με τα σημερινά, είναι κατά τη γνώμη μου, η επιτομή της σωστής ηλεκτρονικής αρχειοθέτησης των έργων.