Ας υποθέσουμε ότι σχεδιάζετε μία κάτοψη μιας κατοικίας και θέλετε να εμβαδομετρήσετε κάθε χώρο, δηλ. υπνοδωμάτια, WC, κουζίνα & καθιστικό. Πως θα το κάνετε;
Ο ένας τρόπος είναι να πάρετε το εργαλειό μέτρησης εμβαδού ώς εξής: tools->inquiry->area, να επιλέξετε τις κορυφές του χώρου, να εμφανιστεί το εμβαδό και να συμπληρώσετε το νούμερο κάπου στο σχέδιο. Για παράδειγμα στο δωμάτιο θα γράφατε “Υ/Δ Ε=12,24μ2”.
Κι άν μετά από καμιά εβδομάδα αλλάξει το εμβαδό; Αν ο ιδιοκτήτης ζητήσει να μεγαλώσει λίγο το Υ/Δ σε βάρος του καθιστικού; Θα κάνετε την ίδια διαδικασία ξανά και ξανά και ξανά (…μέχρι τελικής πτώσης!).
Αν θέλετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν άλλο τρόπο, κατά τη γνώμη μου πιο αποδοτικό, πιο γρήγορο, αλλά πάνω απ’ όλα, πιο αξιόπιστο. Ας το δούμε πως γίνεται:
Βήμα 1ο. Περιγραφή του χώρου με polyline.
Σχεδιάζουμε μία polyline ακριβώς επάνω στο περίγραμμα που θέλουμε να εμβαδομετρήσουμε, της οποίας το layer, φροντίζουμε να είναι το “defpoints”. Σας θυμίζω, όποιο αντικείμενο βρίσκεται στο “defpoints” δεν εκτυπώνεται (by default).Βημα 2ο. Εισαγωγή του κειμένου.
Σχεδιάζουμε ένα mtext (draw->text->multilinetext), γράφοντας “Εμβαδό E=μ2”. Τώρα, ανάμεσα στο “=” και στο “μ”, τοποθετήστε τον κέρσορα και επιλέξτε το βελάκι που δείχνει προς τα κάτω (πάνω αριστερά), και επιλέξτε <insert field>.
Στο field category επιλέξτε “objects” και κάντε κλικ στο κουμπί κάτω από το “object type”, όπως φαίνεται στην εικόνα και επιλέξτε την polyline που περιγράφει το χώρο σας.
Αφήστε στο <property > το “Area” και στο <format> το “current untis”. Το τι σημαίνουν αυτά, νομίζω ότι είναι προφανές, δε θα το εξηγήσω. Πατήστε <OK> και ω! δια μαγείας, εμφανίζεται μέσα σε ένα γκρίζο φόντο ένα νούμερο, το οποίο αντιστοιχεί στο εμβαδό του χώρου σας. Από εδώ και στο εξής, όποτε αλλάζετε την polyline, γράψτε “regen” (ή view->regen) και το κείμενο ενημερώνεται αυτόματα.
Μπορείτε να κατεβάσετε το αρχείο του παραδείγματος εδώ.
Επίλογος.
Σας έδωσα εδώ τις βασικές κατευθύνσεις, χάριν συντομίας του άρθρου. Νομίζω ότι η κεντρική ιδέα είναι σαφής. Από εδώ και πέρα, μπορείτε να κάνετε χιλιάδες πράγματα με τη χρήση των fields. Στο επόμενο άρθρο, θα σας δώσω ένα καλό παράδειγμα χρήσης στα πινακάκια των σχεδίων.